NAVN: Mundrabilla

Vægt:
Købt af: Andreas Gren
Samlet vægt: Over 24 tons
Fundsted: Nullabor Plain i Syd-Australien
Fund: 1911 / 1966
Fald: 1 mill. år
Type: Octahedrit: IAB ungr. / Om
  P.gr.af det sit anormale indhold har Mundrabilla-meteoritten været klassificeret bl.a. som III CD, men ugrupperede meteoritter er nu samlet i I AB ungr. LINK.
Indeholder: lavt iridium-indhold, men op til 35% troilit i små og mellemstore noduler.
Mange stykker har skulpturelle "knogle-faconer", da troilitten er fordampet under turen gennem atmosfæren, så kun knudrede huller fra troilit-krystallerne er tilbage. (Bemærk gruben øverst til højre på billedet).

Mundrabilla er en lille fårestation og rasteplads på landevejen gennem Nullarbor Sletten på sydkysten af Australien, en 200.000 km2 træfattig, tør ørken (et gammelt havbassin med masser af kalk). De første meteoritter blev fundet i 1911, men i 1966 blev fundet store eks. på 8 og 11 tons, og igen i 1979 en på 1½ ton + en masse mindre stykker. Så Mundrabilla-meteoritten er det største fund i Australien vægtmæssigt.

Hele området kaldes Mundrabilla (amt/region?), og der er fundet mange små stenmeteoritter (på under 250 g) i ørkenen, bl.a. af den kendte Robert Haag LINK. De er nummererede som Mundrabilla 002-021 og har ikke noget at gøre med den store jern-meteorit.

67 Mundrabilla
Foto: Sven Madsen
Klik på et billede for fuld størrelse. - For at komme tilbage, højreklik med musen udenfor billedet og vælg "BACK" eller TILBAGE
Forklaringer

 

tv Forrige Billede Back Tilbage Pil Th Næste Billede