NAVN: Toluca

Vægt: 172 g

Toluca-meteoritten stammer fra Claus Hedegaards samling, og er købt af Michael Bak.

Samlet masse: 3.000 kg
Fund: 1776 i Toluca-dalen, Xiquipilco, Mexico. Fundet af spanske Conquistadorer - meeeen - den indianske befolkning havde allerede i århundreder brugt meteorit-jernet til fremstilling af værktøj. Fald: Formodentlig for 10.000 år siden.

Type: Jern-meterit : I AB - sLL (undergruppe med Lavt indhold af Au (guld) og Ni (nikkel)

Toluca-en har også en del forskellige indeslutninger, og desværre også en del rust.

Indhold: 91% Jern, 8,1% nikkel - derudover er der opdaget ikke færre end 17 mineraler med varianter, bl.a. Alabandin, Chromit, Cohenit, Daubrelith, Olivin og Taenit. Desuden er Toluca- og Canyon Diablo-meteoritten såkaldt "typelokalitet" for Kosmochlor og Haxonit.

H.H.Ninninger bør huskes som den første "meteorist". I 1923 vakte en ildkugle hans interesse for meteoritter, og gennem mange år samlede han meteoritter samtidig med at han levede af at undervise. Hver weekend ledte han efter meteoritter, ofte ved at banke på døre og inddrage lokale i eftersøgninger, og han holdt masser af foredrag. Rygterne gik, og folk begyndte at sende fund (oftest sten) til ham. Hans drøm om at leve af at handle med og formidle viden om meteritter blev til virkelighed i 1930.

Ninninger tog til Mexico, til TOLUCA nær Xiquipilco, hvor der før var fundet tons af meteoritter. Her kontaktede han borgmesteren sammen med en tolk. "Ville den gringo have jern-sten?" Borgmesteren forsvandt og vendte snart tilbage med en 20-punds meteorit. Inden aften var rygtet spredt om den skøre amerikaner der tilbød pesos for rustne sten. Folk kom slæbende og snart havde han 700 pund. - Efter dette opgav Ninninger sit lærerjob og levede (ofte kummerligt) af at finde og sælge meteoritter. Han oprettede et museum nær Barringer-krateret, og hans indsats førte til, at den stigende folkelige interesse i meteoritter fik museerne til at finde skattene frem fra gemmerne og meteoritforskning og - undervisning kom i gang på universiteterne. Han var i sandhed meteorit-pioneren.

Toluca
Toluca
Toluca
193 Toluca
193 Toluca, nærbillede af inclusion
193 Toluca, nærbillede af inclusion
Foto: Arne Dich
Klik på et billede for fuld størrelse. - For at komme tilbage, højreklik med musen udenfor billedet og vælg "BACK" eller TILBAGE

 

Back Tilbage
Forklaringer