NAVN: Agoudal

Købt af: Geotop.no, Steve Arnold, Andreas Gren og Mirko Graul
Samlet vægt: 1-2 tons
Fundsted: Agoudal området, Atlas bjergene i Marokko

Mange af Agoudal-stykkerne er fundet med tykke rustlag. Det nordligste fundområde har været fugtigt, måske p.gr.af smeltevand fra istiden i Atlas-bjergene.

Agoudal har ikke wiedmanstätten-strukturer men derimod ofte Neumann-linier. Mange af de små stykker er under faldet omkrystalliserede i det yderste lag på grund af varme.

Type: Jernmeteorit IIAB
Indholder: 5,5 % nikkel, 4,1 mg/g kobolt, 58 μg/g gallium, < 0.04 μg/g iridium og ~ 1 μg/g guld.

Første fund i år 2000 - lokale indbygere solgte meteoritter til turister. I 2012 fandt forskere en del små meteoritter under en systematisk eftersøgning, og i 2013 kom en række videnskabelige artikler der modsagde hinanden. De første meteoritter blev fundet ved Imilchil der gav det første navn til meteoritten. Men der er fundet (solgt) flest fra Agoudal syd for. Måske fordi finderne vil sløre hvor de finder dem.

Oprindeligt blev meteoritten knyttet til de 2 søer Tislit og Isli, som nogen mener er kratersøer. Men der er ingen beviser for denne teori. Derimod er der fundet shattercones (slagkegler i klippen efter meteornedslag) ved Agoudal, men et eventuelt krater er borteroderet. Der er tale om et strøfelt nord-syd-gående på ca. 38 km der dækker både det mulige Agoudal-krateret og det mulige krater ved Isli-søen - så måske er der tale om et af de få dobbelt-kratere i verden. Meteoritten er kommet fra nord og er eksploderet flere gange og har skabt både store stykker ( største fund 196 kg) og de utallige småstumper der er til salg.

Og så er der de seneste oplysninger fra 2016: Der er tale om 2 meteor-nedslag:

  • Det første for ca. 40.000 år siden skabte shattercones i et nu borteroderet eller ikke lokaliseret krater ved Agoudal. Og som det oftest sker ved et meteor-impakt fordampede den indfaldende meteorit.
  • Og for ca. 10.000 år siden eksploderede en jern-meteorit i luften næsten samme sted og dryssede de mange små meteoritter ned.
Agoudal
Agoudal
Agoudal Agoudal
227 Agoudal - 2,4 cm, 9,95 g (0,4 g rust er skallet af)
263 Agoudal - 2 cm, 7,10 g
Agoudal
Agoudal
263 Agoudal - 2 cm, 7,10 g
263 Agoudal - 2 cm, 7,10 g
228 Agoudal - 3 cm, 8,65 g
296 Agoudal - 1,8 cm, 6,40 g
Agoudal Agoudal
Agoudal
Agoudal

297 Agoudal

Denne lille meteorit illustrerer tydeligt sin voldsomme "barndom".

  • A: I den opsmeltede asteroide samlede nikkel-jernet sig i midten.
  • B: Jernet afkøles med 1 grad pr 100.000 eller million år og danner ofte en krystalstruktur (Wiedmanstätten-mønster), men ikke i Agoudal-meteoritten hvor nikkelindholdet er for lavt.
  • C: Sammenstød i asteroidebæltet slår jernkernen i stykker, og stødet skaber de fine Neumann-linjer der tydeligt ses her. Neumann-linjerne er ovenikøbet deformerede, måske efter endnu en kollision.
  • D: Mødet med jordens atmosfære splintrede moder-meteoritten i mange stumper, og under opbremsningen (6-10 sekunder inden det afkølende frie fald) er meget jern smeltet af, og det yderste lag af resten er omkrystalliseret, hvilket også ses tydeligt.
Foto: Arne Dich - Mirko Graul
Klik på et billede for fuld størrelse. - For at komme tilbage, højreklik med musen udenfor billedet og vælg "BACK" eller TILBAGE
Forklaringer

 

Back Tilbage