tv Tilbage til TEKTITTER

Irghizitter

Tilbage til KRATERGLAS Pil th

Opdateret 19.Januar 2014

Zhamanshin-krateret ligger i Kasakhstan, 100 km nord for Aral-søen, er 900.000 år og 13,5 km i diameter. Det ligger blottet og stærkt eroderet. En stor del af de 2 krater-ringe er stadig tydelige med "bakker" på 50 m højde. Krateret har været en sø der fyldte krateret op med sediment, og der er fund, bl.a. forarbejdede irghizitter, efter mennesker der levede på kraterranden.

Irghizitterne minder om tektitter, men findes kun i et mindre område omkring krateret, og som den eneste "tektit" også i selve krateret. De centimeter-store irghizitter er smukt formede som bændler og tråde, dråber og hvirvler, ofte påsat mikroskopiske glas-dråber - alt dannet i den kogende opsprøjtede tåge og regn af bittesmå smeltede glaspartikler i sekunderne efter nedslaget.

Zhamanshinit findes i eller tæt på krateret og er dannet sekunder senere, og kan ofte minde om Ries-kraterets suevit. Den har et SiO2-indhold mellem 40-75% og er store blokke af glas i forskellige farver med bobler, inclusioner og flyde-strukturer.

060_irghizite_1
061_Irghizite_2
Zhamanshinite
Irghizit
Irghizit
Zhamanshinite
Zhamanshin Crater
Zhamanshin Crater