NAVN: NWA 869

Fund: 2000
Fundsted: Marokko (nær Tindouf ??)
Chondruler 4-6, S3: Temmelig omdannede og olivinen har nogen shock-skader
Forvitring W 1: Ikke særligt forvitret.
Type: Alm. chondrit L4-6, W1, S3
Jern L: Lavt indhold af frit jern
Jeg har 5 eksemplarer af NWA 869. Klik på billederne for nærmere oplysninger.

Meteoritsamlere i Nord-Vest Afrika har opdaget et stort strø-felt med L-chondritter et ikke-oplyst sted. Mindst 2, måske 3 tons materiale omfattende tusindvis af sten er solgt på markeder i Marokko og i hele verden under navnet NWA 869 (NWA = North-West-Africa). Emnerne er fra mindre end et gram til over 20 kg.

NWA 869 er i familie med andre NWA meteoritter, og nogle NWA meteoritter er fejlagtigt solgt som NWA 869 - emnet mangler systematiske undersøgelser. Men forhandlere er sikre på, at de fleste af de kendte NWA 869 har en så karakteristisk overflade og indre struktur, at fejltagelser skulle næppe være sandsynlige.

www.meteorites.com.au karakteriserer den således: Den har et meget attraktivt udseende og nogle karakteristiske træk. Tyndslib af meteoritten er farverig og med tydelige chondruler. Nogle af meteoritterne har noget der ligner kulholdige inclusioner (indeslutninger), og nogle har tydelige breccia-træk (brecciation). De forskellige meteoritter varierer meget. (Breccie: Sammenkittet bjergart af knuste fragmenter)

Herunder er 3 billeder af en gennemskåret NWA 869. Det ses tydeligt på midter-billedet, at stenen er en sammenkitning af stykker fra flere moderlegemer (en breccie).

L4-6-klassifikationen siger tydeligt, at chondrulerne er mere eller mindre omdannede af varme i moderlegemerne, og i dele af meteoritten er chondrulerne synlige, men i andre er de nærmest umulige at skelne. Især i den hvide bræmme kan man se små runde aftegninger af de omdannede chondruler.

Striberne i nikkel-jern-stumperne stammer fra slibningen.

Den grå del har lyse stykker i sig, og en hvid bræmme adskiller den grå del fra den rustfarvede. Det er tydeligt i nærbilledet, at den hvide del er skarpt adskilt fra nabo-delene. Revnen i smelteskorpen på bagsiden af stykket tyder på, at indsivende fugt er årsag til rust-farven.

NWA 869 NWA 869 NWA 869
Foto: Arne Dich
94_NWA869
87_NWA869
77_NWA869
117_NWA869
Foto: Sven Madsen

 

Back Tilbage
Forklaringer